Zazelenitev ravne strehe

Priprava ravne strehePriprava strehe

Na strehi je potrebno izvesti vsa hidroizolacijska dela, položiti toplotno izolacijo in glede na izvedbo strehe izvesti obtežbo toplotne izolacije Styrodur 3035 CS s prodcem, ki istočasno predstavlja tudi drenažni sloj za ekstenzivno zazelenitev.

 

 

 

 

 

 

 

Pred izvedbo zazelenitvePred izvedbo zazelenitve

Pred pričetkom izvedbe ozelenitve strehe mora biti le ta v celoti zključena. Ekstenzivna zazaelenitev je namreč nepohodna zato jo izvajamo takrat, ko so že zaključena vsa ostala gradbena, krovsko kleparska in hidroizolacijska dela na objektu. Tako v največji možni meri preprečimo morebitne poškodbe zazelenitve kot posledica naknadne hoje in izvajanje dodatnih del na strehi po tem, ko je zazelenitev že bila položena.

 

 

 

 

 

 

Polaganje filca XF za ravne strehePolaganje filca XF 159

Na predhodno zaključeno streho sledi polagaje filca XF 159. To je 1200g filc, ki služi kot "akumulator" vode saj ima lastnost da absorbira 10 l/m2 vode. Z akumulacijo vode omogoča, da ima ekstenzivna zazelenitev Xeroflor zagotovljeno vlago za preživetje tudi v suhem vremenu.

 

 

 

 

 

 


Polaganje preproge XeroflorPolaganje preproge Xeroflor XF 301


Ko je filc XF 159 položen, sledi polaganje preproge ekstenzivne zazelenitve Xeroflor XF 301. Podrobnosti so na voljo v video posnetku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zalivanje in gnojenje ravne strehePrvo zalivanje in gnojenje


Ko so preproge ekstenzivne zazelenitve Xeroflor XF 301 položene sledi gnojenje zazelenitve z gnojilom Xeroflor ter navlažitev oziroma zalivanje zazelenitve. Zalivanje se zgolj po potrebi izvaja v prvih treh tednih po polaganju, za lažjo aklimatizacijo zazelenitve na novo življenjsko okolje.

 

 

 

 

 

 

 

Končni izgled ravne streheKončni izgled maj 2008


Po nekaj mesecih je zazelenitev dokončno aklimatizirana in glede na letne čase dobiva končni izgled. Vzdrževanje zazelenitve je minimalno. Enkrat letno (običajno v aprilu ali maju) zazelenitve pognojimo. V primeru dolgotrajnih suhih in vročih obdobij pa je priporočljivo omogočiti minimalno navlažitev zazelenitve.

 

 

 

 

 

 


Zazelenitev ravnih streh XeroflorKončni izgled september 2011